#Ikschrijf-finalist: Yanaika Zomer

yanaika

'Ik had geen burn-out, maar een bore-out'. Yanaika Zomer (37) stopte twee jaar geleden als beleidsmaker om zich te richten op haar droom: schrijven. Zonder journalistieke ervaring of opleiding klopte ze aan bij het Noordhollands Dagblad. Met succes: ze kon als freelancer aan de slag. Prettig, eigenlijk, want met twee jonge kinderen thuis is flexibiliteit wel nodig. Al kletsend leren we Yanaika kennen als een open en enthousiaste vrouw. Maar ook als een vrouw met ambitie, want haar essay gaat over het ingewikkelde werk van Donna Haraway, waarop ze afstudeerde aan de Universiteit van Humanistiek.

'Technologie geeft een nieuw perspectief op wat wij natuur noemen. Tweedelingen – man/vrouw, dier/mens, cultuur/natuur – zijn niet zo vanzelfsprekend als we lang dachten dat ze waren. Technologie vervaagt die grenzen. Vaak vinden we dat een beetje eng, bijvoorbeeld wanneer een varkenshart in een mens wordt geplaatst. Maar het mooie is, en dat vind ik belangrijk, dat het al die strikte tweedelingen aan het wankelen brengt.

Yanaika's man kwam geschrokken kijken toen ze een gil slaakte tijdens het lezen van de shortlist vorige week. De nominatie ervaart Yanaika als een waardevolle steun in de rug. 'Uiteindelijk heb je mensen nodig in het vak die je op weg willen helpen'.