#Ikschrijf-finalist: Dionne Zwier

dionne

Over Dionne

Dionne is de jongste essayist en zit in het examenjaar van het VWO, wat haar meeste tijd opslokt. Wie haar essay leest, komt er meteen achter waarom: zo jong als Dionne is, zo burned-out voelt ze zich. Gelukkig vond ze te midden van haar depressie een uitlaatklep in het schrijven, waarin ze indrukwekkend open is over haar ervaringen. 

'Toen ik een jaar of 8 was, schreef ik zelfbedachte verhalen,' vertelt Dionne. 'Dit waren echte kinderverhalen, maar soms ook heftig - over het geheim van de dood bijvoorbeeld.' Nu gebruikt ze het schrijven om te filosoferen, vooral met vrienden. Met hen voert ze de meest uiteenlopende gesprekken, die ze later uitschrijft in brieven. Zo staan ze elkaar bij. Dit komt tot uiting in haar essay. Als een leeftijdgenoot dit zou lezen, hoopt ze dat deze naar zichzelf kijkt en zich afvraagt: heb ik plezier in wat ik doe? Dionne roept mensen op om nee te zeggen, grenzen aan te geven en zichzelf te zijn. Want als meer mensen daartoe in staat zijn, ontstaat er meer ruimte voor menselijkheid.

Over haar essay

Dionne Zwier schrijft een persoonlijk verhaal over haar burn-out en de lessen die ze eruit trok: ‘Ik heb voornamelijk geleerd mijzelf los te maken van wat anderen van me vinden. Ik was zo bezig met leven vanuit een extrinsieke motivatie, dat ik leefde zonder mezelf en me niet meer bewust was van wat ík nou eigenlijk wilde, voelde, waardeerde en was. Ik leefde voor de verwachtingen van anderen. Ik leefde in de klauwen van de prestatiemaatschappij. En zo velen met mij. Zorg dat jij de keuzes maakt, voordat de keuzes jou maken.’