#Ikschrijf-finalist: Andrea Speijer-Beek

Over Andrea

andrea.jpg

Voor finalist Andrea Speijer-Beek was de essaywedstrijd een welkome afwisseling in haar schrijversbestaan. Waar zij haar dagen normaal besteedt aan het schrijven van een filosofisch boek (waarover later meer) gaf de wedstrijd haar de kans om het eens helemaal anders te doen. ‘Nu ik niet zo beoordeeld wordt door witte mannen met hoornen brillen, had ik het idee dat ik best een keer een persoonlijke insteek kon kiezen.’ Met succes, want Andrea belandde op de shortlist met haar essay over de logica van taal.

Haar boek - over de vraag hoe je een individu kunt zijn en tegelijkertijd een goed persoon - ligt in oktober in de winkel. ‘De schrijfwedstrijd was een goede opwarming, want ik wil mijn boek ook toegankelijk maken voor iedereen. Ik zal dus anekdotisch moeten schrijven, zodat de lezer mijn punt eerst kan voelen en zien hoe het op hem of haar zelf van toepassing is. Daarna komt pas het abstracte principe aan bod. Ik moet dus op de #ikschrijf manier gaan schrijven.’ Wij zijn nu al benieuwd wat daar uit rolt! 

Over haar essay

Andrea Speijer-Beek neemt onze collectieve identiteit onder de loep. ‘In de kern is de crisis van de parlementaire democratie een simpel misverstand over wat het betekent om een ‘we’ te zijn.’